UZSĀKTS JAUNS ES FONDU PROJEKTS: Projekts Nr. 5.1.1.2.i.0/2/24/A/ CFLA/003
SIA GAĻAS PĀRSTRĀDES UZŅĒMUMS NĀKOTNE
ir uzsācis jaunu pētniecības projektu Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna ietvaros, “Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A” 5.1.1.r. reformas “Investīciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija” 5.1.1.2.1.i. investīcijas “Atbalsta instruments pētniecībā un internacionalizācijai” otrās kārtas investīciju virzienā.
Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekts
„ LATVIJAS PĀRTIKAS NOZARES KOMPETENCES CENTRS – jauni produkti”
Projekts Nr. 5.1.1.2.i.0/2/24/A/CFLA/003
Pētniecības projekta nosaukums: Nr. JP-04
“Gaļas pārstrādes uzņēmuma Nākotne” SIA eksportspējas palielināšana, izstrādājot inovatīvus un starptautiskām tirgus prasībām atbilstošus produktus”
Pētniecības projekta mērķis ir izstrādāt jaunus, eksportspējīgus un ar augstu pievienoto vērtību produktus, gaļas nozares augošākajās produktu kategorijās, izmantojot lētāku izejvielu, tādējādi palielinot savu konkurētspēju un ražošanas efektivitāti
Pētījuma kopējais finansējums:
Attiecināmās izmaksas: 513 900 EUR, tai skaitā Atveseļošanas un noturības mehānisma līdzfinansējums: 251 185 EUR
Pētniecības projekta īstenošanas laiks 2025. gada 1. janvāris līdz 2026. gada 30. jūnijs
Plānotie projekta posmi un rezultāti:
01.2025. – 03.2025.: Izstrādāts produkts Cietžāvētas desas.
04.2025. – 06.2025.: Izstrādāts produkts Gaļas Jerky ar pagarinātu derīguma termiņu.
07.2025. – 09.2025.: Izstrādāts produkts Gaļas Jerky Stick.
10.2025. – 12.2025.: Pilnveidots tehnoloģiskais koncepts produktam Gaļas Jerky.
01.2026. – 03.2026.: Izstrādāts produkts gaļas Jerky ar jaunām garšām.
04.2026. – 06.2026.: Izstrādāts produkts, kuru ražošanā izmantoti blakusprodukti.
Plānotais gala rezultāts:
Izstrādāti un pilnveidoti jauni gaļas produkti un jaunas ražošanas tehnoloģijas.
Informācija par Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra projektu
Pētījums tiek īstenots projekta Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra (LPKC) ietvaros. LPKC savā darbībā aptver divus zinātniskos virzienus:
- Latvijas ražotāju produktu tirgus palielināšana, kas ietver:
- Inovatīvi produkti un tehnoloģijas, sekojot aprites ekonomikas jaunākajām tendencēm (t.sk. eko-tehnoloģiski produkti, pārtikas drošības un kvalitātes monitoringa risinājumi);
- Produktu iepakojuma risinājumi;
- Pārtikas loģistikas risinājumi, t.sk. derīguma termiņu, uzglabāšanas laiku uzlabojošas un pārvadāšanas izmaksas samazinošas tehnoloģijas, tai pašā laikā, saglabājot augstu produktu kvalitāti un saīsinot ceļu no ražotāja līdz patērētājam.
- Ražošanas pievienotās vērtības un konkurētspējas palielināšana, kas ietver:
- Pārtikas blakusproduktu izmantošanas uzlabošana augstākas pievienotās vērtības produktos;
- Lauksaimniecības un augļkopības pētījumi resursu izmantošanas efektivitātes uzlabošanai – piemērotākas sugas, audzēšanas tehnoloģijas;
- Jauni, inovatīvi produkti ar augstāku pievienoto vērtību maksimāli izmantojot esošos tirgus, tehnoloģijas, citus ražošanas faktorus.
LPKC mērķis ir atbalstīt vismaz 20 pētījumus atbilstoši definētajiem pētniecības virzieniem, attīstot jaunus produktus un tehnoloģijas nozarē un ieviešot tas ražošanā, tādējādi veicinot pētniecības un rūpniecības sektora sadarbību, kā arī nozares komersantu konkurētspējas paaugstināšanos.